Wanneer:
15 september 2019 @ 10:45 – 11:45
2019-09-15T10:45:00+02:00
2019-09-15T11:45:00+02:00
Waar:
StadsLab 4

Stress is in onze samenleving vaker regel dan uitzondering. De druk van buitenaf heeft grote gevolgen voor ons welzijn. Een tijd lang kunnen we ons prima aanpassen aan de situatie; we blijven rennen en vliegen en op onze tenen lopen. Tot er een moment komt waarop we niet meer kunnen ontspannen en allerlei klachten gaan ontwikkelen. Klachten variërend van gejaagdheid, chronische vermoeidheid, slapeloosheid, duizeligheid, druk op de borst, hyperventilatie, rug- en nekklachten tot fobieën en angst- en paniekaanvallen. Het gevolg kan zijn, dat situaties vermeden worden en vaardigheden om zowel mentaal als fysiek in de rusttoestand te komen verminderen. De kwaliteit van leven vermindert.

Dr .J.J. van Dixhoorn, arts en wetenschapper, heeft in de jaren ’90 een methode ontwikkeld om te voorkomen dat hartpatiënten een nieuw hartinfarct krijgen (30% verminderde kans). De methode is niet voor niets opgenomen in het protocol voor hartrevalidatie. Doel is het helpen herstellen en het zich bewust worden van een ontspannen ademhaling, die vanzelf gaat.. De adem is de enige vitale functie van het lichaam, die bestuurbaar is en direct invloed uitoefent op het zenuwstelsel. Klachten, ontstaan door overspanning, kunnen hierdoor sterk verminderen of zelfs verdwijnen.

In de afgelopen jaren is de methode doorontwikkeld en blijkt het ook werkzaam in de preventie en het voorkomen van overspanning bij andere ziektebeelden (www.methodevandixhoorn.com) en overspanning in het algemeen. De therapie bestaat uit eenvoudige bewegingen en mentale instructies. Adem, houding, aandacht, beweging en spanning worden gebruikt om de mentale en fysieke fitheid te bevorderen. Zij vergemakkelijken indirect de ademhaling. Primair doel van de behandeling is , dat men beter met zichzelf en zijn lichaam leert omgaan en dankzij een toegenomen lichaamsbewustzijn beter in staat is spanning te herkennen en daarmee om te gaan.

In de workshop kun je ervaren wat de oefeningen met je kunnen doen. Belangrijk hulpmiddel bij de therapie is het in kaart brengen van de adembeweging zowel in rust als bij bepaalde opdrachten. Deze MARM –test is gevoeliger voor het meten van veranderingen dan een objectief middel als een lifeshirt.

Wil je weten hoe het ademen bij jou gaat? Kom dan naar de kraam van Fysio Posthoes en laat het meten. De test, de uitslag en korte uitleg over de meting duurt plm 15- 20 minuten. Schrijf je op de dag zelf in in en kies een tijd op de intekenlijst bij de organisatie.